Gastronomi Nedir?
- betskitchen9
- 16 Şub 2019
- 2 dakikada okunur
Merhaba. Ben Betül. Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun oldum. Bugün ki ilk blog yazımı sosyal medyadan (@bets_erten instagram adresim, takip edebilirsiniz) çok soru aldığım konu ile ilgili yazmak istedim. Gelen soruların çoğu bölüme nasıl gireriz ve sonrası ile ilgili oluyor. Ama ben önce "Gastronomi" nin anlamı ile başlamak istiyorum. Çünkü mesleğinin terimlerini ve ne anlama geldiğini bilmeden bu yola çıkmamalısın bence. Hadi o zaman başlayalım...

Gastronomi Nedir?
Öncelikle gastronominin sözlük anlamına bakacak olursak yemek bilimi, iyi yemek sanatı diyebiliriz. Her geçen gün karşımıza gastronomi kelimesi çıkıyor. Ayrıca son zamanların da gözde mesleği haline dönüştü, özellikle mutfak şefliği. Gastronomi denilince sadece yemek geliyor aslında akıla, ama gastronomi yemek kültürü ve yemek biliminin derinlik kazanmış halidir. Yemek birçok kültürü birbirine bağlar, geçmişte de günümüzde de bu şekildedir. Dünyadaki bütün ülkelerde yemek kültürler arası bir köprü görevi görmektedir. O yüzden sadece yemek deyip geçmemek gerek. Bunu bir sanata dönüştürmüş ve dönüştürmek isteyenlere destek verip gerçek anlamda saygı duyulmalıdır. Çünkü önümüze gelen her tabağın üzerinde gerçek anlamda bir hikaye, sabır ve tutku vardır. Benim için gastronominin anlamı TUTKU'dur.
Bölüme Nasıl Girerim?
Türkiye'de de yurtdışında olduğu gibi birçok üniversitelerde gastronomi bölümü açıldı. Bunun üzerinde son zamanların gözde mesleği haline gelmiş olmasının tabii ki de çok büyük bir etkisi var. Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ise Türkiye'de açılan ilk gastronomi bölümü olarak hala alanında uzman eğitmenler ile başarısını sürdürmektedir. Bölüm şuan sözel puan üzerinden öğrenci kabul etmekte ve benim dönemimde olduğu gibi yetenek sınavına girilmemektedir.
Benim dönemim de 2006 yılında ÖSS baraj puanını geçmek yeterli oluyordu ama yetenek sınavına giriyorduk. Yetenek sınavından geçenler mülakat hakkı kazanıyor ve daha sonrasında mülakata giriliyordu. Mülakattan geçer not aldığında, ki mülakat hiçte kolay geçmiyordu, bölme girme hakkı kazanıyordun. Şimdilerde aslına bakılırsa daha kolay bölüme girmek.
Eğitimi Nasıl?
Güzel Sanatlar Fakültesi çatısı altında olan bölüm 4 yıllık olup, ingilizce eğitim veriyor. Bölümde akademik program çok kapsamlı. Yemek kültürü, pastacılık, dünya mutfağı, gıda bilimi, beslenme, moleküler gastronomi, yeni ürün geliştirme, pazarlama, yemek tarihi, türk mutfağı vs. daha sayamadığım birçok geniş yelpazeye sahip bir ders programı var. Bölümden mezun olduğunuzda diğer eğitim yerlerindeki gibi sertifika değil üniversite diploması alıyorsunuz. Ve bu diplomada size sayısız kapılar açıyor iş hayatında.
Mezun Olduktan Sonra?
Mezun olduktan sonra gitmek istediğiniz yolu almış olduğunuz eğitimler doğrultusunda siz belirliyorsunuz. İster akademisyen, ister organizatör, ister şef, isterseniz de pazarlama ve satış ve daha birçok departmanlarda çalışma imkanınız oluyor. Ben bu işin mutfağını tercih edenlerdenim. Çünkü yukarıda da dediğim gibi yemek benim tutkum ve bu konuda gerçekten de şuan hala çok çalışıyor ve çok fazla şeyler üretiyorum. Kimini kendim açmak istediğim işletmeme saklıyor, kimini ise şuanda babamın sahibi olduğu butik otelde sergiliyorum. Kısacası siz de iyi bir gastronom olmak istiyorsanız iyi yemek yapıyor olmanız yeterli değil. Bu işin matematiğini de iyi bilmeniz gerekli. Kullanılan malzemelerdeki renk, doku, koku, tat uyumlu olmalı ve bir gastronom bu uyumu çok iyi bilmeli ve hakim olmalıdır.
Umarım sizlere biraz olsun yön vermiş olurum bu yazımla. Dilerseniz başka sorularınızı da bana mail atabilir veya aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz...
Comments